Büyükada aka Princes’ Islands

Büyükada (Pulau Besar)

 

Merhaba!!!

         
First and foremost, saya nak ucapkan ribuan terima kasih to those who helped my daughter to win the contest on Instagram previously. Thank you! So, seperti yang dijanjikan, a new post especially for all of you. Kali ni saya akan bercerita pasal Büyükada.
Büyükada, dalam bahasa Turki bermaksud Big Island aka Pulau Besar (You guys ingat kat Malaysia je ada pulau besar?). Selalu lebih dikenali dengan nama Princes’ Islands (erk, walaupun tak berapa tepat tapi orang paham je korang cakap pasal Büyükada sebenarnya 🙂 ). Kenapa saya kata tak berapa nak tepat? Jeng jeng jeng! Sebab, Princes’ Islands ni bukannya satu pulau, but consists of 4 large islands, and 5 small ones:

Princes’ Islands (Descending according to their area):

 
The Larger Islands:
  • Büyükada (Big Island aka Pulau Besar; Ini!!! Yang orang duk pergi2 tu!)
  • Heybeliada (Saddlebag Island)
  • Burgazada (Fortress Island)
  • Kınalıada(Henna Island)

 

The Smaller Islands:
  • Sedef Adası (Mother of Pearl Island; no, saya tak tau kalau ada tak mother of pearl kat situ, tolong jangan tanya hokey! :p )
  • Yassıada (Flat Island)
  • Sivriada (Sharp Island)
  • Kaşık Adası (Spoon Island; LOL!)
  • Tavşan Adası (Rabbit Island)

          Selalunya orang suka datang ke Büyükada ni bila weather dah start suam2 kuku… Maknanya takde la orang sini sengal pergi Büyükada time winter. Mostly start dari Spring, sampai hujung2 summer skit, memang best datang sini. Saya suka pergi Büyükada tapi benci jugak (Love hate relationship okay!) sebab nak pergi sini saya kena bangun pagi T.T… Nak pergi Büyükada ada satu cara je, naik boat (well, kecualilah kalau korang ada private helicopter or nak berenang). Kenapa kena pergi pagi? Tak semestinya, but that’s the most practical thing to do, sebab journey dari European side of Istanbul ke Büyükada normally makan masa dalam 2 jam by boat (one way, yessszaaaa naik boat sampai muntah).
 
          Plus, boat ke Büyükada ni pulak bukannnya every few minutes, but between every departing time, ada 1 ½ hour to 2 hours interval. So, kalau korang terlepas boat tu masak jugak la nak tunggu melangut kat situ for the next boat. Jangan nak acah2 jalan lemah lembut gemalai berlari2 anak ke jeti kalau agak2 dah lambat!
 
          Dari mana kita patut naik boat untuk ke Büyükada? Ok, normally, people akan naik boat dari Kabataş, ada few company yang buat trip ke Büyükada daily, but yang paling murah of course la by Şehir Hatları, boat besar ala2 Titanic yang kaler putih ada line kuning. Kalau korang naik beli jeton (token) harga dia 5TL, but macam yang saya pesan sebelum ni, please get a hold of Istanbul Kart, with that, the price will be only 3.85TL. BUT! Tak habis lagi ni, normally tourist will be staying in Sultanhamet, so kalau you guys naik tramvay dari Sultanahmet ke Kabataş, and then dari situ korang naik boat ni, the price will be considered as transfer rate, which is 2.85TL (transfer price in Turkish ‘aktarma’ is a discounted rate imposed when you change from one transportation to another within a certain time gap). Kalau ada Istanbul Kart untuk student macam saya, ehem2 saya bayar 1TL je untuk aktarma. Wahahahaha! (kita bakor!). 
    

Kapal Titanic to Büyükada
 
        So what about other companies? They charge around 5-6TL per trip, no discount tak boleh pakai Istanbul Kart, just cash. Habis kenapa masih boleh hidup baik semua ramai2 naik kapal Titanic je pergi Büyükada? There’s a trick. Sebab kalau korang terlambat tak sempat kejar kapal Titanic tu, kalau tak nak tunggu lama, these other companies provide a slightly different departure time, compared to kapal Titanic tadi. Contohnya, plan nak naik kapal Titanic pukul 08:40am, but terlepas, so malas nak tunggu sampai pukul 10:40am (which is the next departure time) I opt to take a ride in the other companies boat, which will depart at 09:30! At least takde la masak tunggu 2 jam kan? Macam mana saya tau, sebab dah pernah terkena la mesti! So below are the timetables for kapal Titanic tersebut:
 
Büyükada  – Kabataş Monday to Saturday 

 

Kabataş – Büyükada for Sunday 
 
          Okay, let’s say dah naik boat, apa lagi, dua jam, ambik je la gambar puas2 but jangan over sampai habis memory plak, nanti kat Büyükada nak ambik gambar lagi. And boat Titanic ni slalunya akan stop kat every larger islands, so at least boleh la korang tengok pulau2 lain tu. Apa ada kat Büyükada ni? Kenapa saya perlu gigih naik boat selama 2 jam sampai kebas punggung? Ok, Büyükada memang cantik, udara dia segar (except the part with the manure). 
 
 

Princess Jasmine during the Pheaton ride
     And paling budak2 seronok, sebab bila sampai Büyükada memang banyak diorang jual head wreath, so dari kanak2 riang, sampai warga2 emas riang semua suka pakai bende alah ni 🙂. Price range dalam 3-5TL according to design and type of flowers, mostly sponge, but hari tu ada saya terjumpa real daisy head wreath, dalam 5TL.  Paling penting, orang slalu datang Büyükada untuk naik Phaeton (horse carriage, 70TL for small tour per car). Budak2 memang suka, sebab suma boleh perasan jadi Cinderella kejap! Tapi, nak naik phaeton ni pun kena kuat semangat gak, sebab bau manure dia tu, ehem2 memang menusuk kalbu! Kalau tak tahan memang boleh muntah beb! 

 

   
 
‘Me and my baby, me and my gal…’
     Bagi saya, memadailah untuk you guys naik phaeton untuk small tour, which will last for around 45 minutes gitu, and halfway nanti diorang akan berhenti for a 10 minutes rest, boleh ambik2 gambar and jalan2 sikit2 before dia sambung balik before dia turunkan you guys kat medan  Büyükada. Small tour ni lebih kurang dalam 6-7km, sebab atas kereta kuda, x boleh la posing2 over bagai. Macam saya hari tu, buat kerja gila dengan member, pergi Büyükada tak naik phaeton, tapi jalan kaki ikut jalan small tour dari starting point sampai habis, at least sempat la kitorang bergambar sakan! (not a sport for most Malaysians, kalau setakat nak pergi 7-11 500m depan rumah tu pun korang naik kereta, so abaikan aktiviti ni, naik je phaeton tu!)
 
 
          No matter what, please tengok weather forecast before you go, sebab Büyükada sangat cantik bila weather sunny. Selain dari phaeton tu, Büyükada ni famous sebab orang tak pakai kereta sangat kat sini, kalau ada pun kereta polis, or for kerja2 small construction. But memang sikit, and kalau ada pun normally battery operated motorbike or bicyle. Hah talking about bicycle lupa pulak, kat Büyükada ni selain dari naik phaeton tadi, you guys boleh sewa basikal untuk jalan2, tapi saya tak recommend sangat sebab Büyükada punya terrain is hilly, nak turun bukit memang besh nak panjat bukit? Baik jalan kaki! Last saya tengok hari tu rate sewa basikal 5-15TL per hour depending on the quality. Tapi rasanya kalau full day rent mesti ada rate lain.
 
         

     

          What else? Di Büyükada ni ada banyak mansions yang diperbuat dari kayu, macam ala2 victorian style, cantik but yet kind of scary especially bila you realized that rumah tu dah diabandoned for quite some times. Büyükada ada dua puncak bukit, yang famous tu berdekatan dengan jeti namanya Isa Tepesi (Bukit Nabi Isa) or dulunya dikenali dengan nama Hristos (Greek name for Nabi Isa). Atas bukit ni dulunya ada rumah anak yatim Greek (building besar diperbuat dari kayu) but now dah nak roboh ditelan zaman. Antara dua bukit ni, terdapat church dan monastery of Agios Nikolaos dan juga a former fairground yang dipanggil Luna Park. 
 
Sabuncakiş Köşkü
     Last but not least, ada satu tempat yang selalu tarik minat saya dan selalu saya tunjuk dekat client (kalau saya bawak orang). The Büyükada Gözlü Ev atau nama sebenarnya Sabuncakiş Köşkü. The mansion with the ‘Eye’. This mansion was constructed in 1904, with 3 levels and its top level, is the entrance level. Kalau siapa2 pernah lalu seksyen 7 Shah Alam rumah cerita drama Cinderella tu, ala2 something like that. I guess with the picture I don’t need to explain more what is it about right? According to pakcik yang bawak phaeton (sempat jugak saya sembang dengan abang drebar!) rumah ni dimiliki oleh one of the richest guy in Büyükada. Apparently family ni, terlibat dengan business electronics in Istanbul (salah satu taiko business elektronik).
         
          So basically, that’s all you need to know about Büyükada. And kalau you guys naik boat pukul 08:40am, sampai dalam pukul 10:40am, naik phaeton dalam 45 minutes so you will be done by 11:30am. After that boleh jalan2 ambik angin, ambik gambar kat medan, makan2 kat restaurant makananan laut dekat2 dengan jeti, before you guys decide to go back to Kabataş. Till we meet again next time! Ciaossu!

Tata 😉

 

 
 
 
Advertisements

3 thoughts on “Büyükada aka Princes’ Islands

  1. Salam,

    Saya insha Allah akan tiba ke Istanbul bulan September nanti. Tapi istanbul ini macam transit b4 ke balkan. Jadinya 3 hari awal dengan 3 hari terakhir dapat menjelajah Istanbul. Since flight drpd Albania nnt turun dekat Sabiha, teringin jugak nak ke Princes Islands ni.

    Berbaloi tak pergi sini sebab saya akan sampai Sabiha dalam jam 1.00 petang macam tu. Ok tak dengan masa yang ada. Kalau x berbaloi terpaksa la lupakan Princes Islands.

    Like

  2. Wassalam, saya sebenarnya confuse dengan statement saudari. Sebab saudari mention yang istanbul ni cuma transit before ke balkan. Tapi dalam masa yang sama saudari cakap 3 hari pertama dan 3 hari terakhir boleh menjelajah Istanbul? Apart from that, kalau nak ke Princes' Island, better pergi waktu pagi, sebab macam saya mention dalam post ni, perjalanan memakan masa 2 jam, dan katakan saudari perlukan dalam 2-3 jam untuk bersiar2 di Princes' Island ni, saudari masih memerlukan 2 jam untuk perjalanan balik. Paling kurang it will need a total of 7 hours. And since saudari mention yang saudari akan turun di Sabiha Gökçen Airport (SAW) which is on the Asian side of Istanbul, saudari perlu naik boat dari Kadıköy which is the closest to the SAW (ada shuttle dari airport ke Kadıköy). Kalau malam tu saudari free saya rasa its doable tp kalau saudari ada kena catch flight to another country, my advise will be don't. The best way is to leave 1 complete day untuk trip ke Princes' Island ni.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s