Accredited Universities by Malaysian Government In Turkey

Universiti-university Yang Diiktiraf Oleh Kerajaan Malaysia Di Turki

 

Merhaba!!!

 

Disebabkan ramai sangat yang tanya kebelakangan ni, jadi hari ni saya nak post tentang university2 yang diiktiraf oleh kerajaan kita di Turkey. First one university2 yang diiktiraf untuk bidang perubatan:

Accredited Universities by Malaysian Government for Medicine Field in Turkey


Yang kedua ni pula university2 yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia bagi bidang Dentistry:

Accredited Universities by Malaysian Government for Dentistry Field in Turkey


Last but not least, here is the list untuk semua university yang diiktiraf oleh kerajaan kita di Turkey:

All Accredited Universities by Malaysian Government in Turkey        


          Oleh itu saya harap dengan ini terjawablah teka-teki bagi ramai orang yang tertanya2 selama ini. And please, kalau university tu x termasuk dalam list ini, tidak bermakna university itu tidak bagus, as I mentioned before, tak banyak university yang diiktiraf oleh kerajaan kita di Turki, big possibilities kerana mereka tak banyak produce academic paper in English untuk membolehkan mereka diiktiraf internationally. Ada banyak lagi university di Turkey ini yang lebih berprestige dari university yang di dalam list ini, tapi sayangnya atas sebab tertentu tidak diiktiraf oleh kerajaan kita. Jadi mesti ada yang tertanya2 soalan ni: “Habis tu? Field lain x diiktiraf la?” Ya, jawapannya tak. Tak kurang pula mungkin akan ada yang jahat mulut dan berkata: “Eleh, pergi belajar luar negeri, universiti tu bukan diiktiraf pun, buang karan je!” Ya, bagi bidang perubatan dan yang sewaktu dengannya macam bidang law, memang buang karan, sebab lepas tamat belajar nanti balik ke Malaysia besar kemungkinan tak boleh practice in Malaysia (saya perlukan pengesahan tentang ini, sebab ini apa yang saya dengar, maaflah saya ambik course computering!) Tapi bagi bidang lain seperti computering ke, management ke, bussiness ke, insyaallah tak ada masalah. Dan yang penting, kalau memang nak duduk sini atau mana2 tempt lain selain Malaysia and kerja, persetankan la pasal diiktiraf ke tak tu! 😉 
 
         Tapi apa2 pun, nak belajar di sini memang tough disebabkan language barrier. Dulu saya selalu tertanya2 kenapa employer banyak favour graduates dari luar negara instead of negara sendiri. Sekarang baru saya tahu, bukan sekadar nak dapatkan segulung ijazah, tekanan yang kami dapat berada di negara orang just to survive untuk graduate dan balik ke negara sendiri agar tidak dikutuk dan diumpat oleh makcik2 dan pakcik2 kepochi x dapat saya nak terangkan dengan kata2. Perlukan minda yang kuat, dan saya memang tabek spring kepada mereka yang survive (sorry ye, untuk students yang berada di negara where English is not their main language, saya tabek spring toing2 20 kali and nak2 kalau dia jenis yang bukan asyik berkembit dengan kaum melayu sahaja, saya akan tabek spring 50x, sebab dia memang hebat! Jadi yang lain sila jangan jeles!:P) Therefore kalau students2 ini berjaya survive dan balik, maka mereka memang tough, so layaklah~
 
P/S: Psst!!! Application untuk undergraduate scholarship dah dibuka, tak nak cuba apply ke? 😉
Advertisements

23 thoughts on “Accredited Universities by Malaysian Government In Turkey

  1. Hi, thanks for reading my blog :). Ye orang turki ni mmg jenis pilih bulu, lepas tu diorang ni jenis bangsa yang perasan bagus skit, jadi mmg pening la perangai kerek diorang tu especially perempuan2 dia :D. Nak adapt dengan suasana di turki x susah sangat, perangai lebih kurang orang melayu, cuma dosage dia kuat sikit, cuma kalau yang agak islamic, mungkin akan kene kejutan budaya la jugak kalau bercampur dengan orang2 turki yang sekular.

    Like

  2. Kejutan budaya maksud saya cara hidup yang sangat bebas, sebab orang2 turki yang berfahaman sekular ni, rata2nya memang minum arak macam air teh ais, pergaulan antara lelaki dan perempuan x ada batas, x berpuasa dan mereka boleh pertikaikan hukum agama islam sendiri secara terang2an tanpa rasa bersalah atau berdosa, pendek kata banyak je yang mengaku sbrnya dah jadi tahap agnostic/atheist cuma mereka berpura2 depan keluarga sbb x nak kene bebel. kalau nak datang belajar di turki, selalunya kene belajar bahasa turki dulu, sbb di sini orang mmg x ckp english, so kalau x tau bahasa turki, nanti macam mana nak masuk uni. Kalau xde certificate yang kita dah complete kursus bahasa turki pun x blh register uni.

    Like

  3. Assalamualaikum.Saya nak tanya macam mana caranya untuk mendaftar U disana sama ada online ataupun daftar terus disana?

    1 lagi kalau tahu tempat2 yang boleh belajar bahasa turki disana tolong gitau sekali…

    Like

  4. Assalamualaikum ..smoga allh merhmati kaian smua…sya nk tnya ..sya pljr stpm skrng. .so lps nie sya cdng nk smbng bljr di turky..dlm bdng agma..atau mybe dlm politic science or lain2 yg bkn aliran sains tulen la..ar agak2, mlysia trima dk graduate sya untk blik krja kt mlysia..??..harap membantu.. syukran

    Like

  5. Assalamualaikum ..smoga allh merhmati kaian smua…sya nk tnya ..sya pljr stpm skrng. .so lps nie sya cdng nk smbng bljr di turky..dlm bdng agma..atau mybe dlm politic science or lain2 yg bkn aliran sains tulen la..ar agak2, mlysia trima dk graduate sya untk blik krja kt mlysia..??..harap membantu.. syukran

    Like

  6. Salam, saya nak tanya… skrang ni saya sdng belajar Ijazah Syariah di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra(KIAS)… nak tanya macam mana cara untuk memohon menyambung peringkat Master di Turki

    Like

  7. Wassalam,

    Cara paling senang, apply scholarship Turki. Cara kedua, dtg sendiri under agent but be prepared to:

    – spend a lot unnecessarily
    – kena tipu dengan agent (x semua, tp kebanyakan yg akk dgr mmg dah ramai yg terkena, jangan tanya yg mana, akk x tau, sbb akk mmg x sokong dtg dgn agent beria2 untuk bende yg x worth it)
    – you kata u study Ijazah syariah, ni bidang undang2 kan? Jangan sampai u belajar penat2 kat sini, blk Malaysia nak practice jd masalah, sbb kerajaan Malaysia x accredit bidang undang2 kat sini.

    Apart from that, tepuk dada tanya selera, Berbaloi x:

    – habiskan duit berpuluh2 ribu (katakan kalau x dpt scholarship)
    – belajar penat2 mcm nak mati, balik kerajaan x iktiraf, so sama je mcm bawak balik paper kosong, back to zero.

    Akk harap awak akan dpt buat keputusan yg bijak dan tepat yg bersesuaian dgn jiwa awak. Wassalam.

    Like

  8. salam . nk tnye klau bidng math tu diiktiraf atau tk oleh kerajaan? bagaimna nk mohon U dkt turkey? online sprti UCAS atau trus ke website U? mcm mnarik je turkey ni lps prgi hritu. hehe. thks.

    Like

  9. Wassalam, cuba tgk list yang akak share balik, ada atau x. Kalau xde maknanya x. Nak mohon uni tanpa biasiswa kena apply direct dengan uni through website diorang. Ramai org dtg turki rasa menarik. Tapi let's not forget, you datang as a tourist, you nampak benda2 yg tourist nampak je. Duduk sini, xde kena mengena pun dgn pengalaman u masa u dtg as a tourist. Jauh lagi mencabar. At least I can tell you that. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s