Guidelines for Public Transportation in Istanbul

Advertisements

39 thoughts on “Guidelines for Public Transportation in Istanbul

  1. Wassalam oyamusz,

    I am going to explain the bus transportation, tapi buat masa sekarang ni, saya x sempat nak tulis betul2 lagi… But, kalau nak pergi ke Emirgan Park, you boleh amik otobus nombor 22, 22RE or 25E dari kabatas (seberang kabatas tramvay station)and turun di EMİRGAN /Sarıyer stop.

    As for Pier Loti, ada few places yang you boleh ambik otobus, but to make it simple, I think it will be better if you naik bas dari Beyazit atau Eminonu.

    Kalau from Eminonu, you boleh amik bus nombor 48E(GÖKTÜRK-EMİNÖNÜ) dan turun di station TELEFERİK PİERRELOTİ /Eyüp and from here, you boleh naik teleferik, macam kereta cable utk ke Pier Loti Hill.

    Kalau dari Beyazit, you can take bus number 55EB(EYÜP-BEYAZIT) dan turun di station TELEFERİK PİERRELOTİ /Eyüp and from here, you boleh naik teleferik, macam kereta cable utk ke Pier Loti Hill.

    I hope this will help you, kalau ada apa2 soklan lagi, you can let me know, kalau Wani boleh bantu insallah wani akan jawab 🙂

    Like

  2. hi, thanks coz i got so many info from ur blog. just need ur help coz i plan to go to other country yg dekat dgn istanbul. hope u blh bantu bg cadangan coz ade yg sugggest athens, bucharest n bulgaria. so, hope u blh komen skit. thanks a lot. ooo…lupa, insyaallah sy akan ke sana pada jan 2014. tqvm

    Like

  3. Salam Pemilik Kedai,

    Bagi saya, instead of you pergi ke other countries yang berdekatan dengan Turkey, why not u make a full tour of Turkey? Contohnya, maybe you can visit Cappadocia region naik belon panas, or to Pamukkale at Denizli, to Nemrut? I am pretty sure a lot of tourist yang datang sini x sempat pun nak visit semua tempat ni… But if you really want to go to other countries as well, mostly people pergi ke Cyprus, Greece, Bulgaria and also Romania 🙂

    Like

  4. Hi,
    Kalau dari airport nak ke Taksim, you boleh ambik metro train underneath the airport towards zeytinburnu, then tukar ke tramvay. On tramvay line, naik ke arah kabatas, until the last stop, kabatas station. At kabatas, don't get out from the station, but instead cari tangga yang turun ke bawah station tersebut and tukar ke funikuler ke taksim. So as a summary:

    1) Metro M1 Ataturk Havalimani – Aksaray
    Station Havalimani –> Station Zeytinburnu

    Change into:

    2) Tramvay Kabatas-Bagcilar
    Station Zeytinburnu –> Station Kabatas

    Change into:

    3) Funikuler Kabatas – Taksim
    Station Kabatas (DON'T GET OUT FROM THE STATION, cari tangga turun ke bawah tanah) –> Station Taksim

    Then after arriving at station funikuler taksim, cari escalator yang menghala ke Taksim Meydani, it's just next to Kahve Dunyasi shop. Take care and have fun!

    Like

  5. Salam…
    Grup saya berminat nak melawat salah satu universiti di turki yg berkaitan senibina…sebab sambil2 kami nak buat macam street shoot photography di
    turki..boleh wani cadangkan universiti mana yg sesuai?

    Like

  6. Salam…
    Grup saya berminat nak melawat salah satu universiti di turki yg berkaitan senibina…sebab sambil2 kami nak buat macam street shoot photography di
    turki..boleh wani cadangkan universiti mana yg sesuai?

    Like

  7. Kalau university yang famous dalam bidang architecture and fine arts, should be Mimar Sinan Fine Arts University in Istanbul. Even Mimar Sinan himself was a very famous chief Ottoman architect yang bertanggungjawab atas kebanyakan famous architecture in Turkey. He was also a 'civil engineer for sultans Suleiman the Magnificent, Selim II, and Murad III' – wikipedia… Antara rekaan dia yang famous, is the Suleymaniye Mosque in Istanbul.

    Like

  8. Wassalam sis, you can contact me directly, most of my client kalau x amik package dgn company pun, they hire me per hour untuk bawak diorang jenjalan. Please send me an email with your phone number, saya akan contact you through whatsapp.

    Like

  9. Wassalam, dari Istanbul ke Greece you ada 3 jalan. Sama ada by bus, by plane or by boat (kalau boat, u akan jump from island to island). Kalau saudari benar2 berminat nak travel dari Istanbul ke Greece dan perlukan proper quotation and further advise, saudari boleh email saya directly di nurzawanilybeshari@gmail.com. Saya boleh sediakan professional quotation and prepare ground arrangement untuk trip saudari. Hope to hear from you soon. Have a nice day. Wassalam.

    Like

  10. Wassalam, sorry lambat balas, rasa mcm dah bls hari tu, tp rupanya x lagi :(… Anyway nak ke greece, u boleh opt for flight, atau naik kapal cruise, yg mana dia akan singgah another small Greek Island before proceeding to Greece. Anyway, price for direct flight ticket is way cheaper than the cruise. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s