İstanbul Kart… Apo Ko Bondo Eh Jang?

Travellers to Istanbul, Please Take Note:

Merhaba!!!

          Please forgive me, dah lama nak update blog ni tapi x berkesempatan. Anyway, this time, saya nak bagi peringatan untuk bakal2 tourists atau yang mana dah sampai ke Istanbul ni, please buy the Istanbul Card (İstanbul Kart) as soon as possible after you check in your hotel ke apa ke… Paling bagus, before start berjalan2 around bandar Istanbul. So apa Istanbul Card ni? Let’s take a look:


          So basically card ni sama je macam Touch ‘N’ Go kat Malaysia, cuma ianya digunakan hanya untuk public transportation as listed at the link provided above. So nak beli kad ni x susah, just pegi dekat either office IETT dekat station tramvay Karaköy or anda boleh beli kad ni dekat newspaper stand or small kiosk yang jual air and junk food di seluruh Istanbul yang ada offer khidmat refill kad ni, slalunya diorang akan ada tulis dekat newspaper stand tu “Akbil Dolumu Bayı” or sometimes dekat jeti macam at Anadolu/Asian side of Istanbul or dekat Eminönü (dekat2 dengan bus stop besar + depan jetty seabus) ada macam satu building kecik kat center tu, ramai orang beratur2 nak reload kad ni, kat situ pun boleh beli kad ni jugak. 
          To reload this card is fairly easy, mcm saya kata, you can either reload it at those kiosks or normally at most of the station tramvay, metro, or metrobus slalunya ada mesin reload kad ni, and don’t worry, ada option for English language. So you can reload this card lightning fast! Pendek kata this card is easy to obtain and easy to load so no worries :)… Paling best after you dah load kad ni, of course la boleh jalan2 serata Istanbul pakai public transportation seperti yang tertulis di link yang saya provide kan. X payah beli banyak sorang satu kad ni pun xpe, few person boleh share one card. Just make sure load enough money je la untuk everyone ok?  Kad ni pulak ada few types. so untuk normal tourist slalunya amik yang standard anonymous (yang ni la yang boleh beli kat kiosk bagai) yang lain2 macam untuk saya, saya pakai discounted student card, maknanya saya punya fare murah la sikit hehehehe 🙂… Dulu lagi best, kad saya free lagi, maknanya naik transport sume free but lepas raya tahun lepas diorang dah cancel card tu sedey plak! Sekarang card tu orang2 yang kerja macam polis je ada kad free nih. But trust me, u do need this card, sebab kalau beli jeton or token from machine sebelum naik tramvay, harga dia kalau x silap saya 1TL extra than bile anda pakai card ni. So jangan cakap saya x pesan ok 🙂. So, till next time then… Enjoy your trip for those who are already here 😉

 

Advertisements

8 thoughts on “İstanbul Kart… Apo Ko Bondo Eh Jang?

  1. Salam kakak, saya afrina nak tanya. I just get an interview from turkiye scholarship. Can i know what kind of question that they will ask in the interview ? Wish me luck, thank you 🙂

    Like

  2. Salam Afryna,

    Congratulations sbb dipanggil untuk ke interview tu nanti… Slalunya dia x de specific questions, most of the interviews are being conducted sbb diorang nak tengok your personality, gagap ke bercakap dgn org, firm ke kata2 awak, are you confident with yourself etc. But yang akak tau mmg slalu dia tanya:

    1) Kenapa pilih Turkey
    2) Apa yang awak plan after graduation, will you stay or will you go back to Malaysia, what will you do with the education dan pengalaman yang awak dpt dari studies awak di Turkey

    Plus, this one is just my guess, mungkin x kan ditanya pun, but just as a reminder, jaga2 kalau dia tanya tau x apa yang terjadi di Turkey baru2 ni (referring to Gezi protest). Kalau jawab x tau politik pun ok, but kalau u jawab tau and you could give a brilliant answer for that, that'll defnitely increases your chances ok? 🙂

    Like

  3. Salam Akak

    I need your help.
    Saya dah smpai kt istanbul for student exchange & apparently rmh yg sy tmpang ni, the girl speak minimal english. Susah sy nk explain or tanya. I hope you could help me but if ure busy, boleh akak bg no phone any pelajar perempuan malaysia yang ada di sini? Tq kak

    Ni email
    Sy : ammlfrt@gmail.com

    Like

  4. Salam,

    Apa khabar? Harap sihat. Saya dari Jeddah, Arab Saudi. Plan nak organise trip ke Istanbul masa cuti sekolah pertengahan January 2014 , Insyaallah.

    Mungkin kami dalam 5 atau 6 keluarga akan ke sana. Mintak tolong you bagi email address senang I nak communicate nanti. Nanti mintak guide, transport dan booking apartment sekali.

    T.kasih.

    Like

  5. I'm n our friends interesting to visit Istanbul because beautiful place. So nk mintak tolong u kalo Ada boleh Bantu group ni. Tq. From Raffi . wassapp 0166401568

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s