Turkish Government Scholarship 2013! DEADLINE 1st JUNE 2012!!!

Iklan Tawaran Biasiswa Kerajaan Turki

Ciaossu!!!

          Okay, saat yang dinanti2 setiap tahun telah tiba… Kerajaan Turkey secara officially telah mengeluarkan iklan tentang tawaran scholarship untuk pelajar Malaysia. Anda boleh melihat iklan ni di sini:


 
Turkish Government Scholarship Advertisement 2012

 

          Mengikut iklan di atas, untuk maklumat lanjut anda perlu melawat laman web mengikut link yang diberi yang mana merupakan laman web utama untuk biasiswa kerajaan Turkey kali ni. (Banyak hal la pulak, time saya apply dulu tak ada pulak macam ni!) Anda boleh masuk ke laman web utama biasiswa tersebut mengikut link ini:

 

Jangan Lupa Tukar Bahasa!!!
*Important notes*
Before you get excited, scholarship2 ini hanya available untuk:
1) For Undergraduates: Candidates born not earlier than 01.01.1991
2) For master’s candidates: Candidates born not earlier than 01.01.1982
3) For Ph.D candidates: Candidates born not earlier than 01.01.1977
4) For research candidates: Candidates born not earlier than 01.01.1967
Sila check betul2 tarikh lahir anda, jangan buat2 lupa tahun pulak! Kalau dah, sila continue baca entry ni. 
For Undergraduate Students (Peringkat Ijazah):
 
          Berdasarkan apa yang saya baca di website ini, Golden Horn Scholarship ditawarkan untuk pelajar dari Malaysia yang ingin memohon bagi meneruskan pelajaran di peringkat Bachelor Degree (Ijazah).  Yang lain2 tu untuk negara lain2.
Follow the Magenta Arrow for the Scholarship Available for Malaysians!

          Melalui link di atas, anda boleh baca sendiri bagaimana untuk apply, apa kriteria2 yang perlu dipenuhi oleh pemohon scholarship ini. Dan yang paling bagus, di sini anda juga dapat melihat senarai university2 di Turkey yang layak untuk anda memohon sekiranya anda berjaya mendapatkan scholarship ini.

 

For Graduate Students (Peringkat Master & PHD):
Scholarships Available for Graduate Students

 

          Bagi pelajar peringkat Master & PHD pula, terdapat 4 jenis scholarship ditawarkan di sini. Anda boleh memilih mana2 scholarship yang anda ingin pohon berdasarkan field of study yang anda ingini. Contohnya:

 

ALİ KUŞÇU SCIENCE AND TECHNOLOGY GRADUATE AND RESEARCH SCHOLARSHIP – for Science & Technology Students
IBNI HALDUN SOCIAL SCIENCES GRADUATE AND RESEARCH SCHOLARSHIP – for Social Sciences students
ECONOMIC STUDIES GRADUATE AND RESEARCH SCHOLARSHIP – for Economics Students
HISTORY AND CIVILIZATION GRADUATE AND RESEARCH SCHOLARSHIP – for History Students  
 
 New Offers Included In These Scholarships:
 
          Antara perkara menarik yang saya baca di dalam tawaran scholarship kali ini selain dari apa yang saya sebut in my previous entry regarding this scholarship:
Dan sama seperti Undergraduate Students,  
 
  • Housing opportunities are provided (Sumpah saya tak tahu kalau dia maksudkan apartment atau hostel! Sebab selalunya hostel memang diberi!) 
  • Round trip flight ticket from Malaysia to Turkey! (Tak tahu whether annually atau sekali sahaja. Weee! Saya pun excited jugak especially if it’s going to be annual event sebab setahu saya, diorang masih lagi dalam peringkat discussion bagi perkara ni. Well since diorang dah state kat sini, maknanya mungkin saya pun boleh dapat tiket balik Malaysia! Score!)
     
 
          That’s it. Itu sahajalah untuk kali ini. Nak tahu lebih lanjut tentang scholarship2 ini, silalah baca sendiri. Kalau malas, maka lebih baiklah anda tak apply langsung! Bagi mereka yang ingin apply, saya ucapkan İyi şanslar! (Good Luck!)
 
    
 
 
Mode:
Advertisements

22 thoughts on “Turkish Government Scholarship 2013! DEADLINE 1st JUNE 2012!!!

  1. salam, alamak terlambat pulak saya nampak comment ni, maaf busy sikit kebelakangan ni… xde apa2 tips yg mampu saya bg, cume u have to be confident in urself and yes u have to look confident too… and ni apply untuk sume jenis temuduga, bukan temuduga ni sahaja. awak temuduga scholarship ni dekat kedutaan turkey kat jalan ampang ke? sebab seingat saya, interview saya dulu, x banyak pun yg ditanya, as if just nak tgk mcm mana kita ni face to face, whether kita nampak determine ke x nak pergi turkey untuk belajar. so all the best! 🙂

    Like

  2. salam wani.. saya zhafrina, student malaysia, tp sdg study kat india.. sebenarnya saya n kawan2 insyaallah akan ke turkey bulan dec 2012 nie.. memandangkan kami nie mcm blur blur pasal turkey ingt nak minta nasihat skit from wani tntg travelling to turkey.. klu x keberatan boleh x nak mnt email wani?

    Like

  3. assalamualaikum . saya baru lepasan spm 2014 . boleh tak saya apply scholarship ni? kalau boleh apply .. bagaimana cara nak apply universiti dekat sana? saya ingin mengambil course engginering ..

    Like

  4. Yea boleh apply . Better to be quick . Just 2 days left . 31/3 deadline scholarship . Kalau apply scholarship dah takpayah apply untuk uni . Nnti dia akan bagi list of uni . Just choose jea .

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s