…Turkish Universities and Their Rankings…

Universiti-universiti Yang ‘Glamour’ di Turkey

Ciaossu!!!

          Ok, kali ni saya nak share sikit tentang university2 yang glamour di Turkey. Kalau di Malaysia university2 seperti UM, UIA, UPM, UKM, UTM, USM dan lain2 lagi menjadi kebanggan negara kita, di Turkey ni ada banyak jugak university yang diidam2kan oleh ramai pelajar. Antara list terbaru yang saya lihat adalah seperti di bawah:


Top 10 Turkish University in Turkey, 2012

  1. Middle East Technical University /METU (Orta Dogu Teknik Üniversitesi) – Ankara
  2. Anadolu Üniversitesi – Eskişehir
  3. Boğaziçi Üniversitesi – Istanbul
  4. Istanbul Teknik Üniversitesi – Istanbul
  5. Gazi Üniversitesi – Ankara
  6. Istanbul Üniversitesi – Istanbul
  7. Ege Üniversitesi – Izmir
  8. Dokuz Eylül Üniversitesi – Izmir
  9. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi – Eskişehir
  10. Cukurova Üniversitesi  – Adana
Ok, walaupun list ni di’publish’kan di internet, tetapi antara yang paling banyak saya dengar di Turkey adalah university2 seperti:
  1. Istanbul Teknik Üniversitesi – Istanbul
  2. Boğaziçi Üniversitesi – Istanbul
  3. Middle East Technical University /METU (Orta Dogu Teknik Üniversitesi) – Ankara 
  4. Hacettepe Üniversitesi – Ankara
  5. Istanbul Üniversitesi – Istanbul
  6. Ege Üniversitesi – Izmir
          All right, sebenarnya, kalau nak dikira, antara Boğaziçi Üniversitesi dan Istanbul Teknik Üniversitesi saya tak boleh nak cakap yang mana satu lagi best, sebab tiap2 university yang glamour di Turkey ni ada bidang kepakaran masing2. Contohnya:

Technical Line – such as construction, engineering, computer:

Istanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) / Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) aka Middle East Technical University

Medical Line – pharmacy, medicine etc.


Hacettepe  Üniversitesi 

Others – social sciences, economics, business etc. 

Boğaziçi Üniversitesi
          Habis tu, kenapa ranking dekat google lain2? Berdasarkan apa yang saya baca, Istanbul Teknik Üniversitesi dan few other universities yang rankingnya agak tinggi di mata dunia lebih banyak mengeluarkan articles internationally dan disebabkan ini, ranking university2 ni berlainan berbanding dengan preference rakyat Turkey sendiri. 

What About The Language?
          Well, here’s the thing. Tak semua university di Turkey yang menggunakan English sebagai bahasa perantaraan or “medium” bagi sesi pembelajaran. Kebanyakan masih menggunakan Turkish language as a medium, but university2 seperti Istanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bilkent University (yea, it’s not in the list, but its among top 300 in the world for 2012 yang mana kalau nak kira, Bilkent University ni adalah no.1 di Turkey) yang menggunakan English as their teaching medium. 
          Tapi, antara semua yang saya sebut disini semua merupakan public university dan Bilkent University adalah private university. Ini sama saja macam kes Lim Kok Wing University or Sunway University vs. Pusat Pengajian Tinggi Awam di Malaysia. Tapi kalau di  Turkey ni, kalau anda kata anda masuk Istanbul Teknik Üniversitesi or Boğaziçi Üniversitesi mesti semua akan pandang anda dengan mata terbelalak dan muka yang penuh dengan admiration, sebab bagi diorang susah sangat nak masuk kedua2 university ni. Almaklumlah, orang Turkey ni sama je macam orang Jepun, tang English tu diorang ‘kureng’ sikit! Saya rasa kalau rakyat Malaysia yang tak berapa lancar bercakap English datang ke sini pun, mesti rasa best habis kalau cakap English dengan orang Turkey!

Mode:

Sleepy

Advertisements

3 thoughts on “…Turkish Universities and Their Rankings…

  1. Wassalam, kebanyakannya x diiktiraf, setahu saya cuma 4 uni sahaja yang diiktiraf x ingat yg mana satu, sila check balik. Sekarang nak apply scholarship tu percentage nak dapat sekarang dah becomes really low sbb dah ramai sangat plak yang apply scholarship ni. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s