Types of Turkish Government Scholarships

Jenis-jenis Scholarship Kerajaan Turkey

Ciaossu!!!
          First saya nak bagitau tentang jenis2 scholarship Turkish Government yang saya tahu. Turkish Govt. Scholarship ni ada 2 jenis, iaitu:
  • Devlet Bursu (State Scholarship)
  • Milli Eğitim Bakanlığı Bursu (Higher Ministry of Education Scholarship) @ Hükümet Bursu (Government Scholarship)

          Ok, apa beza antara 2 scholarship ni? Sebenarnya kalau translate bahasa Turkey ke bahasa Melayu kedua2 ni membawa maksud scholarship kerajaan Turkey. Tapi setakat ni, semua Malaysian yang dapat scholarship ni will be registered under MEB (Hükümet Bursu). As for Devlet Bursu, setakat ni yang saya tahu cume pelajar dari Kazakhistan dan yang sewaktu dengannya yang banyak dapat scholarship devlet ni. Ok, back to the differences between these 2 scholarship:

Devlet Bursu:
  • Semua buku pembelajaran bahasa Turkey, ditaja PENUH oleh kerajaan Turkey.
  • Perlu menduduki University Entrance Exam untuk masuk ke universiti selepas tamat kursus bahasa Turkey (exam ni bapak susah ok!)
  • Universiti yang boleh dipilih adalah terhad (maknanya tak semua universiti boleh masuk; kene ikut list yang kerajaan sediakan)
  
Hükümet Bursu:
  • Buku2 untuk pembelajaran bahasa Turkey TIDAK ditaja PENUH (maknanya dapat discount, tapi bukan free) 
  • Tidak perlu menduduki exam untuk masuk ke universiti selepas tamat kursus bahasa Turkey (Yay! Part ni, tak kisah la kena bayar buku pun, sebab exam tu jauh lagi susah dari nak save RM60!)
  • Tidak perlu pilih universiti ikut list (boleh buat 3 pilihan mana2 universiti yang anda suka; but subject to approval)  
Ok, nak tau apa yang diorang include dalam MEB@Hükümet Scholarship? Read my next post 🙂
Mode:
Tired & Sleepy


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s