So, What Do I Get With MEB (Hükümet) Scholarship?

Apa Yang Anda Dapat Dengan Scholarship Ni?
Ciaossu!!!
          Ok, sekarang saya akan explain apa yang anda dapat dari scholarship ni? Penerima scholarship ini akan mendapat:
  • Kursus Bahasa Turkey di Ankara Universitesi TÖMER Institution (yuran dibayar penuh oleh kerajaan, kecuali buku perlu dibayar separuh harga)
  • Tajaan belajar di Universiti di negara Turkey (University fees dibayar penuh oleh keraajaan Turkey)
  • Asrama
  • Free hospital visit and medicine (cuma untuk hospital kerajaan sahaja, tidak termasuk dentistry and major operation) 
  • Duit belanja (PHD = 550TL, Master 450TL & Degree 350T

          Perlu diingatkan, semua pelajar yang berjaya mendapatkan scholarship ni akan dihantar untuk belajar bahasa Turkey di negara Turkey (tapi suka2 hati dia nak campak anda dekat mana, tak semestinya anda akan dapat Istanbul!). Tempoh kursus bahasa Turkey ni adalah lebih kurang 1 tahun (contohnya macam saya, bermula dari hujung October 2011 – July 2012).

Cukup ke duit poket tu?
          Cukup kalau tidak membazir! Harga makanan di asrama adalah jauh lebih murah dari di luar, dan di bandar2 selain dari bandar seperti Istanbul adalah lebih murah. DAN!! Walaupun Ankara merupakan capital city bagi negara Turkey, Ankara adalah jauh lebih murah dari Istanbul (Pelik kan? Jangan tanya kenapa, saya pun tak tau!) Jadi, kena pandai2 sendirilah nak save duit belanja. Bagi saya kalau dinner dekat asrama, banyak jugak save banding dekat luar! Contoh standard harga makanan dekat luar:


  • Pide Döner – Tavuk (Chicken Sandwich tapi roti bulat, size burger Whopper Burger King) = 1.50TL ~ 2.00TL 
  • Pide Döner – Et (Beef Sandwich = 4.00TL ~ 4.50TL
Pide Döner
  •  Ekmek Arası Dürüm – Tavuk (Chicken Sandwich; tapi roti jenis kulit keras, boleh buat senjata!) = 2.00TL ~ 2.50TL 
  • Ekmek Arası Dürüm – Et (Beef Sandwich; kalau teringin sangat je beli, sebab mahal tak ingat!) = 5.00TL ~ 6.00TL

Ekmek Arası Dürüm
  • Lavaş Dürüm – Tavuk (Chicken Wrap; ingredient yang sama tapi roti dia macam capati yang lembut dan tak kering sangat) = 4.00TL ~ 4.50TL
  • Lavaş Dürüm – Et (Beef Wrap) = 7.00TL ~ 8.00TL

Lavaş Dürüm
  •  Air Coke (satu tin) = 1.75TL ~ 2.00TL 
  • Air mineral = 0.50TL ~ 1.00TL
  • Turkish tea (gelas kecil, besar sikit dari gelas expresso!) = 0.75TL ~ 1.00TL 

Turkish Tea

 

 *semua daging yang terdapat dalam makanan di atas merupakan daging Döner (kebab gantung; best sebab daging ni dah diperap secukup rasa! Yummy!)*


          Kalau anda ditempatkan di Istanbul, anda boleh apply untuk kad (ala2 Touch N’ Go) untuk public transportation macam bas dan tramvay (LRT) yang mana anda perlu bayar 40TL setahun sekali, tapi selepas tu hampir semua main public transportation di Istanbul jadi free. Perlu juga diingatkan, kad ini tak dapat digunakan di bandar lain di Turkey, jadi kalau anda ditempatkan di bandar lain, this card will not be available. Mungkin ni salah satu strategy kerajaan untuk meringankan beban student di Istanbul. So, until next time!




Mode:

Pengsan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s